Sushi significa arròs avinagrat,
en japonès. És un plat d'origen nipó a força d'arròs cuit amanit amb vinagre
d'arròs, sucre i sal. Aquest plat és un dels més reconeguts de la gastronomia
japonesa i un dels més populars al món.
Fora de Japó el nom
sushi designa només a les varietats més habituals, com el makizushi o el nigirizushi;
curiosament se sol fer extensiu al sashimi, un plat a força de peix cru però
sense arròs.
La referència més
primerenca del sushi a Japó va aparèixer l'any 718 encara que haurien de passar
800 anys, fins al segle XIX, perquè el sushi fos canviant al mateix ritme que
la gastronomia japonesa: l'arròs va passar a ser bullit en comptes de bullit al
vapor, i el més important: es va inventar el vinagre d'arròs. Mentre el sushi
continuava fent-se fermentat juntament amb l'arròs, el temps de fermentació es
va reduir gradualment i l'arròs es va començar a menjar amb el peix.
En el període Muromachi,
entre els anys 1336 i 1573, es va desenvolupar el procés per crear oshizushi.
Consistia a substituir la fermentació per l'ús del vinagre. Més tard, en el
període Azuchi-Momoyama, del 1573 al 1603, es va inventar el namanari que es
fermentava durant un període més curt que el narezushi (en el qual el peix es
fermenta durant llarg temps juntament amb l'arròs i es menja després de
separar-ho de l'arròs) i possiblement es marinaba amb vinagre d'arròs, la qual
cosa li conferia una olor diferent al narezushi. La forta olor delcnarezushi va
ser probablement una de les raons de l'escurçament i eventual desaparició del
procés de fermentació.
Existeixen escrits
de l'època que descriuen l'olor del producte com "un encreuament entre
formatge blau , peix i vinagre d'arròs".
A inicis del segle
XVIII, el oshizushi es va perfeccionar a Osaka i va arribar a Edo (actual
Tòquio) a mitjans d’aquest segle. Aquests sushi requerien un temps de
fermentació molt menor, així que les tendes avisaven als clients que esperaven
quan el sushi estava llest.
Hanaya Yohei, al final
del període Edo, va inventar la varietat Kanto del nigirizushi. Es tractava
d'un tipus de sushi sense fermentar i que es podia menjar amb les mans (o usant
escuradents de bambú). Aquesta nova varietat va suposar el començament del sushi
com a menjar ràpid dins del Japó. Aquests primers nigirizushi no eren iguals
que les varietats actuals. El peix es marinaba en salsa de soja o vinagre o se
salava molt, així que no era necessari mullar el sushi en salsa de soja. De
vegades el peix es cuinava abans de formar el sushi; aquests mètodes
s'utilitzaven a causa que en aquella època no existien possibilitats de
refrigeració.
L'arribada de la
refrigeració moderna a inicis del segle XX va permetre al sushi fet de peix
fresc durar molt més temps. A la fi del segle XX el sushi va començar a guanyar
importància i popularitat a nivell mundial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada